- http://viaferrata.orionsoft.cz

Via ferrata Fiamme Gialle - Monte Pelsa

nejtěžší místo je na počátku

Charakteristika

Oblast Alpy-Dolomity-Jih, Civetta
Stát Italie
Vrchol(y) La Plazza Alta 2255m
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (D)
Nadmořská výška 2250 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 7 hod 0 min (3 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1300 m (800 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 Pěkná  2/3
Tech. náročnost Velmi těžké (D)  4/5 Těžké až velmi těžké (C/D)  3,5/5
Exponovanost Exponované  2/3 Dost exponované  2,5/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Perfektní  3/3
Návštěvnost Nepříliš navštěvovaná  1/3 Nepříliš navštěvovaná  1/3

Trasa (hlavní body)

Bastiani - La Plazza Alta - Bastiani

Parking / výchozí bod

2 km V  směrem od obce Cencenighe .
Výchozí bod je ve vesničce Bastiani, ale pozor !Na konci silničky je místo na parkování jen pro 7 aut včetně místních usedlíků takže odstavit někde níže !!

Nástup

1 hod 30 min, převýšení 500 m.
Bastiani 971m. po značené cestě 562 /na počátku zkracuje serpentíny prašné silnice, ale značení mizerné/, lesní cesta který rychle stoupá. Od konce lesa asi 5 min. ke křižovatce, kde vpravo odbočuje traverzující cesta k nástupu na ferratu - cesta 334. Ferrata začína cca ve výšce 1460m.

Via ferrata

3 hod 0 min, převýšení 800 m.
Nejtěžší místa obt. D jsou ihned na počátku, později již jen obt. C. Po zdolání skalního stupně se otevírá pohled do velkého kuloáru. Cesta stoupá kosodřevinou šikmo vpravo s několika zjištěnými místy. Následuje krásný úsek po skále obt. C-D. Skála končí ve výšce 1800 m a následuje výstup travnatými rampami. Po šipce DIF dál asi 100 m a následuje velmi exponovaný skalnatý stupeň obt. D. na vrchol La Palazza Alta 2255m.

Sestup

2 hod 30 min.
Sestup nejprve rovnoběžně s okrajem skal asi 15 minut a pak sestup asi 200 m velmi strmým travnatým žlebem / cesta 562/ . Žleb se láme stěnou, proto vpravo do dalšího žlebu. Žlebem vymydleným vodou nebo po souběžně vedoucí značce. Zde místa obtížnosti II, nejištěno. Následují serpentiny v kosodřevině - nepříjemná šotolina. Sestup kosodřevinou velmi strmě až ke křižovatce kde se odbočovalo k nástupu ferraty. Výstupovou cestou dolů.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: pondělí 24. července 2006

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.