- http://viaferrata.orionsoft.cz

Sentiero attrezzato Dino Buzzati

prvá část

Charakteristika

Oblast Alpy-Dolomity-Jih, Pala
Stát Italie
Vrchol(y) Cima della Stagna 2550m
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (B/C)
Nadmořská výška 2500 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 6 hod 30 min (2 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1200 m (300 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Nic moc  1/3 Nic moc  1/3
Tech. náročnost Mírně obtížné (B)  2/5 Mírně obtížné (B)  2/5
Exponovanost Není exponované  1/3 Není exponované  1/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Perfektní  3/3
Návštěvnost Nepříliš navštěvovaná  1/3 Nepříliš navštěvovaná  1/3

Trasa (hlavní body)

Rif. Cant del Gal 1160m - ferrata - Vela della Madonna 2358m

Parking / výchozí bod

5 km SV  směrem od obce Fiera di Primiero .
Parking u chaty Rifugio Cant del Gal 1160m v údolí Val Canali. Pozor na zákaz zastavení v noci na příjezdové cestě. U chaty teče voda, ale cedule o závadnosti. Do údolí odbočka po 2 km vlevo z cesty 347 Fiera di Primiero /na silnici č. 50/ do Agorda /silnice č. 283/.

Nástup

2 hod 0 min, převýšení 900 m.
Pokud nastupujeme odspodu, přejdeme potok u parkoviště a cestou na druhé straně stoupáme silničkou k JZ - Prati Sorapiana. Mineme křížení s cestou 719 a navážeme na cestu 731.Tou stoupáme až na cestu 747 a tou na nástup ferraty. Orientačně náročný nástup vzhledem k chybějícím ukazatelům na křižovatkách / stav r. 2003/. Cesta v výstupu velmi namáhavá.
Při sestupu touto cestou jdeme z chaty Rif. Vela della Madonna vlevo vzhůru do sedla a pak hřebenem vpravo /podle mapy to tak nevypadá/. Před sedlem odbočuje vlevo cesta Cacciatore - my pokračujeme přes sedlo k nástupu ferraty.

Via ferrata

2 hod 0 min, převýšení 300 m.
Ferrata stoupá nepřehlednými žebírky a dále po skalách. Kuriozitou je průchod puklinou šíře cca 60 cm, kde dost překáží batoh / zde lano + 3 žebříky/.

Sestup

2 hod 30 min.
Ještě před chatou Rif. Vela della Madonna můžeme odbočit vpravo na cestu Sentiero Cacciatore - lehké, dole ale prý několik poškozených lan.
Z chaty Rif. Vela della Madonna je možno pokračovat ferratou del Valo - ale silně doporučuji opačný směr průchodu.
Pokud ferratou sestupujeme , po příchodu na traverzující lesní cestu nejprve asi 200 m k Z a pak pokračujeme dolů. Dojdeme až na silničku a tou scházíme dolů. Na jinak neoznačené křižovatce opět dolů - k V. Po serpintinách scházíme na křižovatku lesních cest, kde parkují auta- odtud stále klesáme k SV k usedlosti Sorapiana a dále dolů na parkoviště u chaty Rifugio Cant del Gal.V sestupu od konce feraty cca 2 h.

Zvýšená nebezpečí

  • Padající kameny

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 6. prosince 2006

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.