- http://viaferrata.orionsoft.cz

Via ferrata del Portón, Via ferrata del Velo

prvá část

Charakteristika

Oblast Alpy-Dolomity-Jih, Pala
Stát Italie
Vrchol(y) sedlo Forcella /Passo/ del Porton
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (C/D)
Nadmořská výška 2400 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 9 hod 0 min (3 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  250 m (250 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 Pěkná  2/3
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5 Mírně obtížné až těžké (B/C)  2,6/5
Exponovanost Velmi exponované  3/3 Exponované  2/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Perfektní  3/3
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 Velmi navštěvovaná cesta  2,3/3

Trasa (hlavní body)

parking - Rif. Pradidali - Via ferrata del Porton- s. Forcella del Porton - Via ferrata del Velo - Rif. Velo della Madonna - parking

Parking / výchozí bod

? km  směrem od obce Fiera di Primiero.
a. parking u chaty Rifugio Cant del Gal 1160m v údolí Val Canali. Pozor na zákaz zastavení v noci na příjezdové cestě. U chaty teče voda, ale cedule o závadnosti.Do údolí odbočka po 2 km vlevo z cesty 347 Fiera di Primiero /na silnici č. 50/ do Agorda /silnice č. 283/
b. San Martino di Castrozza 1466m / leží na silnici č. 50/, dolní stanice lanovky na Col Verde

Nástup

2 hod 0 min, převýšení 0 m.
a. Od chaty Rifugio Cant del Gal cestou č. 709 údolím kolem říčky a pak stoupáme k chatě Rifugio Pradidali 2278. Cca 2-2,5 h.
b. Výjezd lanovkou z San Martino di Castrozza na Col Verde a dále kabinkovou lanovkou k chatě Rifugio Roserra 2609m a cestou č. 715 na chatu Rif.Pradidali .
Od chaty Rifugio Pradidali nejprve sestup asi o 50 m s hřebene do žlebu se sněhem / traverz 2 sněhových žlebů/. Od chaty asi 15 min.

Via ferrata

3 hod 0 min, převýšení 250 m.
Via ferrata del Porton začíná ze sněhového žlebu strmě, exponovaně vzhůru po kramlích a pak následuje stoupající traverz vlevo. Velmi těžké zpočátku, později těžké. Pozor na kameny a také pozor na sníh. Problémy mohou být i za mlhy. Natraverzujeme do dalšího žlebu a po jeho dně až k úzké průrvě vlevo /ocel. žebřík/. Tudy do sedla Forcella del Porton 2450m /cca 60 min/. /Odtud lze sestoupit po cestě 713 k San Martino di Castrozza./ Překročíme sedlo a kousek sestoupíme dolů a pak traverz západních svahů - Via ferrata del Velo /cca 2 h/. Ta nás dovede k chatě Rif. Velo della Madonna 2358m.

Sestup

4 hod 0 min.
a. Od chaty Rif. Velo della Madonna sestup zajištěnou cestou Sentiero Cacciatore - 3,5h k parkovišti Rifugio Cant del Gal. Od chaty nejprve vzhůru do sedla a pak hřebenem vpravo. Před sedlem odbočuje cesta Sentiero Cacciatore / lehká, dole údajně poškozená lana/. Nebo pokračujeme přes sedlo a dále cestou Sentiero attrezzato Dino Buzzati k parkovišti u Rifugio Cant del Gal . 4 hod k parkovišti Rifugio Cant del Gal.
b. sestup k parkovišti San Martino di Castrozza po cestě 713/724/725 2,5-3 h.

Zvýšená nebezpečí

  • Padající kameny
  • Ledová/firnová pole

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: pondělí 24. července 2006

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.