- http://viaferrata.orionsoft.cz

Höhenglücksteig

Charakteristika

Oblast Alpy-Bavorske, Frankenjura - Francká Alba
Stát Německo
Vrchol(y) Himmel (591 m)
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (C)
Nadmořská výška ? m n. m.
Doba celkem (ferrata) 2 hod 40 min (2 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  200 m (50 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Unikátně krásná  3/3
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5
Exponovanost Exponované  2/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3
Návštěvnost Přetížená cesta, fronty  3/3

Trasa (hlavní body)

Hirschbach - Höhenglücksteig - Hirschbach

Parking / výchozí bod

0 km  směrem od obce Hirschbach.
Údolí Hirschbachtaal 50 km východně od Norimberka je velice oblíbené pro své hustě zalesněné kopce a pahorky, z nichž se zvedají vápencové skalní útvary. Skály představují lezecký terén všech obtížností a v roce 1928 norimberští turisté zařídili první zajištěnou cestu sportovního charakteru, druhou v letech 1932-37.
Obě cesty se dají pohodlně zvládnou během jednoho dne.

V Hirschbachu je několik turistických parkovišť, nejlépe situované je parkoviště za hotelem Goldener Hirsch - je to výchozí místo pro obě cesty.

Nástup

0 hod 30 min, převýšení 150 m.
Od parkoviště přejdeme hlavní silnici a držíme se zelených pásových značek, u lesíka nás vede doleva nejdříve po asfaltce, dále po štěrkové cestě. Dojdeme až k chatě lesní správy a záchranné služby. Poté odbočíme doprava po výrazném značení (Höhenglücksteig) obcházíme výraznou skálu, ze které už slyšíme cinkání karabin....

Via ferrata

2 hod 0 min, převýšení 50 m.
Höhenglücksteig - neboli cesta vrcholového štěstí.

Tři strmé skalní stěny, navzájem propojené krátkými úseky tiristických cest, se překonávají s pomocí napjatých ocelových fixních lan. Tato trojdílná zajištěná cesta je vedela vyloženě sportovním způsobem, přičemž technické obtíže ke konci narůstají. Cesta je proložena i krátkými úseky s označením "Schwierige Teilstück" - což znamená těžší úsek, který se dá jako všechny ostatní úseky samozřejmě vynechat. Na některých místech byly záměrně odstraněny kolíky, dříve sloužící jako umělé stupy, takže při výstupu je nutno se vzpírat nohama proti stěně a při přepínání karabin dostávají svaly na rukách pořádně zabrat. Skála je kolmá, místy převislá, na některých místech vede ocelové lano ve výšce pasu, takže vaše svaly ocení odpočinek mezi jednotlivými úseky. První a druhý úsek je mírně obtížný až těžký, třetí úsek velmi těžký (hlavně jeho druhá část) Tento úsek vás vyvede na nejvyšší skalnatý vrchol řetězce Schwarcer Brand (Himmel 591 m).

Nepodceňujte své možnosti, tato cesta je bez ferratového zajištění nebezpečná - na toto upozorňuje také řada cedulek u nástupu každého úseku.

Sestup

0 hod 10 min.
Sestup z posledního úseku nás přivede opět k rozcestí u chaty lesní zprávy a stejnou cestou se dostaneme zpět do Hirschbachu.

Kdo z vás před touto cestou neabsolvoval první ferratu Norissteig, může se v Hirschbachu napojit na žlutou pásovou značku a pokračovat směr Fischbrunn - Norissteig.

Další informace

Literatura Klettersteig atlas
Mapa
Web
Počasí
Chaty
Obrázek (Hlavní) Obrázek

Petra Skružná

Aktualizace článku: neděle 22. února 2004

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.