- http://viaferrata.orionsoft.cz

Adler Klettersteig

Pilířek obtížnosti D -horní část

Charakteristika

Oblast Alpy-Severní vápencové - Západ, Mieminger
Stát Rakousko
Vrchol(y) Karkopf 2469m
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (D)
Nadmořská výška 2469 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 7 hod 15 min (3 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1350 m (550 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Velmi těžké (D)  4/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

parking - Strassberg - nástup - klettersteig - chata Neuen Aplhütte - Strassberg- parking

Parking / výchozí bod

4 km SZ  směrem od obce Telfs.
Autem po dálnici, sjezd Telf západ. Zde na Sportcentrum tunelem, na kruhové objezdu směr Fernpass. Nyní asi 300 m a v místě, kde se hlavní silnice otáčí vlevo, lehce vpravo ulící Niedere Munde Strasse. Pokračujeme ulící Emst směrem vzhůru a v sídlišti vpravo ulicí Sonnensiedlung. Na konci ostře vlevo po ulici Hinterberg směr Lehen a Strassberg. V lese pokračujeme lesní cestou až na parkoviště u závory před chatou Strassberg.

Nástup

1 hod 45 min, převýšení 800 m.
Z Parkoviště za závorou po silničce k chatě Strassberg. Zde vpravo - ukazatel směr Höhe Munde - cesta č. 811. Stoupáme a v jednom místě cesta stoupá vpravo nahoru na holině nedaledo prvých skalek a vlevo z ní odbočuje cesta k nástupu na klettersteig. Je značena červeným symbolem orla. Po této cestě stoupáme ještě dost dlouho ke skalám. V žlábku je prvé lano - obt. A/B, nad ním ještě další výstup trávou. Teprve zde začíná vlastní cesta.

Via ferrata

3 hod 0 min, převýšení 550 m.
Nejprve snadný hřebínek. Z něj doleva do úbočí a zde stoupající traverz se zdoláváním jednotlivých skalek. Pak řebrem vzhůru. Plotny obtížnosti C jsou hodně na tření - si může být problém za mokra. Výše v pilíři místo obtížnosti D tahá za ruce. Vlevo vidíme na skále červeného orla - znak této cesty. Ještě kousek a jsme na hřebenu.
Zde vlevo, krátce po hřebínku a pak vlevo dolů do levého úbočí. Odtud v podstatě serie traverzů. Některé snadné, stupačky, jiné na tření. zhruba uprostřed této pasáže průlézáme Orlí jsekyní - nevelkým skalním oknem.
Následuje opět výstup na hřeben, kde pasáže C/D lehce vytlačují. Následuje snadnější hřebínek a pak poslední C/D.
Od konce klettersteigu pokračujeme asi 200 m chodeckým terénem na vrchol ke kříži.

Sestup

2 hod 30 min.
Sestup s vrcholu zpět asi 100 m a vpravo po značené cestě. Sestupujeme nejprve k chatě Neuen Aplhütte a od ní dále již vozovou cestou na Strassberg a odtud k parkovišti.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.