- http://viaferrata.orionsoft.cz

Echernwand Klettersteig

partie pod žebříkem

Charakteristika

Oblast Alpy-Sev. váp. - okolí Salzburgu, u obce Hallstatt
Stát Rakousko
Vrchol(y) Salzberg
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (C)
Nadmořská výška 1080 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 3 hod 20 min (2 hod 30 min)
Převýšení celkem (ferrata)  600 m (400 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

Hallstatt - nástup u stanoviště lanové dráhy vedoucí k muzeu solných dolů - ferata - konec u výletní restaurace Rudolfsturm - návrat zpět do Hallstattu

Parking / výchozí bod

0 km  směrem od obce Hallstatt.
Nástup na feratu je velmi blízko obce Hallstatt. Po příjezdu do Hallstattu směřujte ke kabinové lanovce, vozící turisty do muzea solných dolů (Salzbergwerk). Přímo u stanoviště lanovky je placené parkoviště.

Nástup

0 hod 20 min, převýšení 200 m.
Vychází se od stanoviště kabinové lanovky, vozící turisty směrem k solným dolům a na Rudolfsturm. Vedle stanoviště lanovky zabočte po asfaltce doprava směrem nahoru. Zhruba po 300m chůze uvidíte po levé straně dřevěnou šipku s vyznačením nástupu na feratu. Šipka vás navede na lesní pěšinu, po které půjdete ještě asi 10 min, než dojdete k nástupu na první žebřík.

Via ferrata

2 hod 30 min, převýšení 400 m.
Nástup na feratu vede přes žebřík a mírnější úsek - dobré pro rozehřátí :-) Poté nastává několik strmějších úseků a ferata se pozvolna přesouvá ze zarostlých míst na skalnaté úseky. První polovina - obtížnost cca B - C.
Zhruba v polovině trasy přichází jeden ze dvou těžkých úseků: je nutné nastoupit na skalní převis a po něm zdolat pěkně exponovaných 20 m, vedoucích k místní lahůdce: žebříku vykloněnému do otevřeného prostoru. Tato část je dle průvodce označována obtížností D.
Po zdolání této fáze nastupuje odpočinkový úsek, vedoucí přes mírný lesní porost až k (skoro)vrcholové knize.
Za knihou ještě není konec (jak by si jeden pomyslel), ale naopak přichází druhý nejtěžší úsek této feraty: strmý výstup, který v půli skalní stěny mění směr a lezec se musí posouvat po exponované stěně asi 15m horizontálně, aby poté pokračoval ve strmém lezení vzhůru. Díky tomu, že je tato část umístěna na vnější straně převisu, je dost náročná na nervy :-) Průvodcem je opět tento úsek označen jako obt. D.
Po zdolání této pasáže následuje snadný konec výstupu, končící v lesním porostu. Lesní pěšina vyvede člověka na cestu, směřující k horské restauraci Rudolfsturm.

Poznámka autora: ferata je středně fyzicky náročná, takže ji zvládne i nepříliš trénovaný jedinec, nicméně dva obtížné úseky vyžadují dobré nervy. Tudíž nedoporučuji úplným začátečníkům, ale pro mírně pokročilé by už to mohlo být zvladatelné :-)

Sestup

0 hod 30 min.
Od restaurace Rudolfsturm buď lanovkou nebo pěšky po turistické cestě. Obě cesty končí opět u stanoviště lanovky v Hallstattu.

Další informace

Jana Pluhařová

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.