- http://viaferrata.orionsoft.cz

Gauablickhöhle Klettersteig

skoro poslední metry

Charakteristika

Oblast Alpy-Severní vápencové - Západ, Rätikon
Stát Rakousko
Vrchol(y) Sulzfluh 2818m
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (C)
Nadmořská výška 2200 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 8 hod 40 min (3 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1260 m (260 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost - -

Trasa (hlavní body)

Lindauer H. - klettersteig - Sulzfluh - Lindauer H

Parking / výchozí bod

2 km Z  směrem od obce Tschagguns.
Po silnici od Bludenz na Schruns. Zde odbočíme z údolní silnice vpravo a osadu Tschagguns projedeme až na horní konec - Latschau, kde je elektrárenské jezero Lünerseewerk a dolní stanice lanovky Golmerbahn. Zde velké parkoviště.

Nástup

3 hod 0 min, převýšení 1000 m.
Od parkoviště stoupáme údolím Gauertal k chatě Lindauer H. Údolím vedou dvě cesty, je v podstatě jedno, kterou použijete. Obě se stýkají u Unt. Spara Alm. Podle rakouského popisu zde vlevo směr Lindauer H. po silničce asi po 100m neznačenou pěšinou vedoucí širokou stoupající loukou až na značenou cestu. Jinak je možno jít až k Lindauer H. a odtud po značené cestě směr Sulzfluh přes Rachen. Značená cesta podtraverzuje srázy zpět k uvedené louce a odtud stoupáme asi 200 výškových metrů. Na hraně , kde se skon zmírňuje a vidíme celý hřeben nad sebou je křižovatka. Vpravo turistická cesta na Sulzfluh, vlevo delší kus neznačeně k tyči se směrovkou a odtud vzhůru po modrých značkách zhruba do spádnice výrazného trojúhelníkového štítu.

Pokud někdo půjde cestu opačně, pak sestupujeme s Sulzfluhu po značené cestě směr Lindaur H. přes Rachen až na hranu, kde začíná ostrý sestup. Zde od rozcestníku pokračujeme dále dolů po značce k ústí klettersteigu. Ten končí u výrazného mužíka. Pozor - modrá značka v posleních 50 m odbočuje nesmyslně silně vpravo !!

Via ferrata

3 hod 0 min, převýšení 260 m.
Nejprve po plotnách se sutí obt. A, A/B , později členitějším krasovým terénem vzhůru. Výše stěnky vybaveny kramlemi. Cesta nás zavede až k ústí jeskyně Gauablickhöhle. Průchod jeskyní je dlouhý asi 350m, je po celé délce zajištěn vodicím ocelovým lanem / obtížnost vlastního průchodu je A/. V kažném případě je nutné světlo. Nejprve rychle stoupáme poměrně vysokou chodbou, která se po chvíli narovnává a stáčí se vpravo do turistům nepřístupné části - označeno reflexní cedulí, zajištěno ocel. lanem. Odtud pokračujeme vlevo menší chodbou nejrve horizontálně, později choba klesá k druhému vchodu.
Od jeskyně pokračujeme po kramlích velmi strmě vzhůru, převísek má obt. C. Výše pak již snadněji, kramlová cesta.

Sestup

2 hod 40 min.
Od konce klettersteigu stoupáme podél hrany k rozcestníku a návrat dolů směr Lindauer H přes Rachen. Většina ale patrně bude dále stoupat po značené turistické cestě / nejprve modrá, pak se napojíme na červeneou od Tilisuna H. / asi 370m výškových, 1h na vrchol Sulzfluhu 2818m.

Další vybavení

  • Čelovka

Další informace

Literatura
Mapa F&B WK 371 Bludenz - Montafon
Web http://www.bergsteigen.at/de/touren.aspx?ID=1524
Počasí https://www.alpenverein.at/portal/wetter/index.php
http://www.zamg.ac.at/
Chaty Lindauer H.
Obrázek (Hlavní) skoro poslední metry (Autor: Beneš)
horní vchod jeskyně (Autor: Beneš)
nad jeskyní (Autor: Beneš)
pod jsekyní (Autor: Beneš)
spodní vchod (Autor: Beneš)
Video Video (44 MB)

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.