- http://viaferrata.orionsoft.cz

Lärchenturm - Klettersteig

Vrcholek

Charakteristika

Oblast Alpy-Dolomity-Lienzske, Karavanky
Stát Rakousko
Vrchol(y) Lärchenturm 1967 m
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (D)
Nadmořská výška 1967 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 6 hod 0 min (1 hod 40 min)
Převýšení celkem (ferrata)  680 m (330 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Velmi těžké (D)  4/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost - -

Trasa (hlavní body)

Koschutahaus - nástup- Lärchenturm Klettersteig - Lärchenberg - ÖTK-Klettersteig - Koschutahaus

Parking / výchozí bod

2 km J  směrem od obce Zell-Pfarre.
Z Klagenfurtu na jih po B91 směrem k hraničnímu přechodu do Slovinska Lobelpass. Odbočíme vlevo do Ferlachu, tím projedeme a pokračujeme ve směru na Zell-Pfarre. Těstě před začátkem Zell-Pfarre odbočka vpravo na Koschutahaus - mýto /platí se nahoře v chatě - 3 Euro v r. 2007/. Parkoviště u chaty.

Nástup

1 hod 0 min, převýšení 350 m.
Od parkoviště stoupáme směrem na Koschutnikturm asi 5 minut k rozcestníku. Zde odbočíme vpravo na Lärchenturm . Lesem na suťový svah a jím stoupáme k nástupu cesty. U velkého balvanu uprostřed suťáku cesta traverzuje ke skalám vpravo.

Via ferrata

1 hod 40 min, převýšení 330 m.
Od nástupu cesta stoupá členitou stěnou ne příliš obtížně A-C, plotna C/D trochu silová. Výše stoupající traverz vpravo A/B na hřebínek. Hřebínkem vzhůru A/B až B/C. Dostáváme se na částečně porostlou terasu kterou překřížíme k dalším skalám. Kousek C.
Dostáváme se na křižovatku. Buď pokračujeme přímo vzhůru velmi těžce, několik delších kroků, C/D - D stěnou na vrchol nebo odbočíme vpravo, kde vystoupáme snadno A-C do poloviny sestupové cesty.
Dosažením vrcholu klettersteig nekončí. Sestup s vlastní věže má obtížnost C-D. Nad polovinou sestupu s připojuje zprava traverzem lehčí varianta výstupu vrcholové věže. Celý sestup opět strmé plotny na tření. Tím sestoupíme do Lärchenscharte.

Sestup

3 hod 20 min.
Z Lärchenscharte značenou cestou vpravo na hlavní hřeben a vlevo výstup na Lärchenberg, dál po hřebeni a ÖTK-Klettersteigem /B/C/ zpět.
Z Lärchenscharte lze také sestoupit vlevo, žlebem - asi dlouho sníh - , nahoře dost suti ujíždějící pod nohami /pozor při více lidech na kameny!!!/, níže úžlabinou vyhlazenou ledem a kameny, více míst II. Místy asi v levé stěně. Po dosažení suťového dna sutí k nástupu a nástupovou cestou zpět. Tato varianta sestupu 60 minut.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.