- http://viaferrata.orionsoft.cz

Weg der 26er

Celkový pohled  - cesta vede ze sutě do kotle uprostřed

Charakteristika

Oblast Alpy-Dolomity-Lienzske, Karnišské Alpy
Stát Rakousko
Vrchol(y) Hohe Warte 2780
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (D/E)
Nadmořská výška 2700 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 8 hod 0 min (2 hod 30 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1550 m (550 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Velmi těžké (D)  4/5 -
Exponovanost Velmi exponované  3/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost - -

Trasa (hlavní body)

Untere Valentinalm - Obere Valentinalm - sedlo Valentintörl - Weg der 26er- Hohe Warte a zpět

Parking / výchozí bod

8 km JZ  směrem od obce Kötschach-Mauthen .
Z hlavní silnice č.100 Lienz - Spittal a.d. Drau v Oberdrauburgu k jihu po č. 110 na Kötschach-Mauthen, Plöckenpass. Z Kötschach-Mauthen stoupáme směrem na Plöckenpass. Když mineme vlevoležící parkoviště Hydro Solar asi po 200 m vpravo odbočka na Untere Valentinalm. Prašnou silničkou vzhůru k chatě, kde P.

Nástup

2 hod 30 min, převýšení 1000 m.
Od chaty Untere Valentinalm po značené cestě vzhůru k chaté Obere Valentinalm . Zpočátku po silničce, pak cesta zkracuje serpentíny a nakonec vede samostatně až k chatě Obere Valentinalm . Pokud nemáme potřebu chatu navštívit pak nepřecházíme potok a pokračujeme po levém břehu údolím dále k sedlu Valentintörl .
Ze sedla přes skalku částečně zajištěnou lany / jinak i exponovaný hřebínek v trávě/. Ze strany od Pichl-Hütte by bylo možno ji i podejít.
Pokračujeme sutí celkem pohodlně vzhůru. Cesta se rozdvojuje. Vlevo vede červeně značený Koban-Brunner-Weg, my pokračujeme vpravo po modrých značkách. Pozor na sníh na počátku sezóny!

Via ferrata

2 hod 30 min, převýšení 550 m.
Cesta od nástupu nekompromistě míří vzhůru. Nejtěžší je spodní úsek - D. Následuje již snadnější úsek vzhůru a doleva do ploten D+. Další úsek opět lehčí. Zprava na hřebínek a tím vzhůru. Posledním těžkým místem je hladká partie C/D. Výše terén opět členitější. Obtížnost se snižuje a přicházíme do skalnato-suťového kotle - zde dlouho sníh !
Před dolezem na plato se objevuje i na cestě více suti - pozor na volné kameny ! Zleva se připojuje cesta Koban-Brunner-Weg. Míříme vpravo a po skalkách již snadno A-A/B - B stoupáme vzhůru na hlavní hřeben a po něm k vrcholu. Zde pozor na volné kameny . Na vrcholu zvon přátelství.

Sestup

3 hod 0 min.
Sestup cestou Koban-Brunner-Weg má počátek stejný jako byl výstup - až na suťové plato. Zde pokračujeme dále v traverzu a pozorně sledujeme značky. Značení je děláno pro výstup a pro sestup se někdy hůř hledá. Cesta obloukem zahýbá vlevo a začíná klesat. Skála často plotnovitá s jemnou sutí. Zajištěné jen některé úseky, ostatní je I-II pokud nesejdete z cesty. Sestup je díky všudypřítomné suti dost pomalý a technicky náročný.
Po dosažení úpatí již snadno výstupovou cestou zpět k chatě.
Alternativa sestupu je sestoupit do Itálie cestou č. 145 , dále na Wolayer Paß a zpět k Wolayer See a vzhůru na Valentintörl - navíc tak 3,5h.

Zvýšená nebezpečí

  • Padající kameny

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.