- http://viaferrata.orionsoft.cz

s'Schuasta Gangl

Dolní kramle

Charakteristika

Oblast Alpy-Sev. váp. - okolí Salzburgu, Loferer Steinberge
Stát Rakousko
Vrchol(y) Steinplatte 1869m
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (C)
Nadmořská výška 1869 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 2 hod 20 min (1 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  520 m (220 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 Pěkná  2/3
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5 Mírně obtížné (B)  2/5
Exponovanost Exponované  2/3 Exponované  2/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Perfektní  3/3
Návštěvnost - Navštěvovaná cesta  2/3

Trasa (hlavní body)

P- nástup - klettersteig - Steinplatte 1869m - P

Parking / výchozí bod

4 km S  směrem od obce Waldring.
1. Parkoviště na alpské silnici Steinplatte / mýto 8 Euro v r. 2006/ asi 4 km S od Waldringu. Z hlavní silnice obcházející Waldring odbočíme u Schredergasse u západního odbočení na Waldring. Silnicí vzhůru na parkoviště Skigebiet Steinplatte.
2. Schredergasse asi 1,5 Km SZ od Waldringu - velmi problematické najit místo k zaparkování. Dalo by se sem dojít z parkovišť ve Waldringu.
3. Parkoviště u lanovky ve Waldringu.
Vlastní Waldring leží na slnici č. 312 / E60 západně od Loferu.

Nástup

0 hod 35 min, převýšení 300 m.
1. Z parkoviště Skigebiet Steinplatte jdeme ve směru Wemeteigenalm. Na konec lesní cesty - křižovatka u Grünwaldalmu - zde šipka vlevo k nástupu - směr Schuasta Gangl. Na hranici lesa se zleva připojí cesta od Gamssteigu. Nástup asi 35 min, převýšení cca 300m.

2. Z Schredergasse po silnici k mýtnici a ještě asi 200 m dál po silnici. Pak značená cesta odbočuje ze silnice vpravo. Nejprve pohodlnou lesní cestou, později již nesjízdnými lesními cestami vzhůru pod sloup lanovky a pak do sedla. Cesta značena směrovkami, červené značení jen v horní části. Zde leží Grünwaldalm - vlevo na cestě k salaši voda. Na křižovatce cest již šipka k nástupu - směr Schuasta Gangl /zleva se napojuje nástup add 1/. Nástup celkem asi 60-70 minut, 750 m převýšení.

3. Lanovkou na Kammerkohr. Odtud buď značenou cestou sestoupíme na Stallenalm, odtud značenou cestou na Grünwaldalm a odtud viz nástup č.2, nebo lépe a zajímavěji přímo od lanovky musíme nalézt začátek klettersteigu Gamssteig, kterým sestoupíme asi 25m přes stěnu / obt. B/C/ a dále traverzujeme pod úpatím stěn neznačenou cestou k nástupu / nejdeme značenou cestou na Steinplatte !/. Nástup asi 30 minut.

Via ferrata

1 hod 0 min, převýšení 220 m.
Výstup v dolní a horní části vede po velkých kramlích, ale je třeba využívat i dobrých přírodních stupů a chytů. Zpočátku A/B, výše B/C krásným skalnatým žebrem. Následuje snadnější část chodníčkem podél skalek a přes skalky.
Dostáváme se k výrazné věži vpravo. Zde buď vlevo od věže A, nebo náročnější varianta - velmi exponované C. Varianta traverzuje věž a přes krátký lanový můstek se vrací na původní trasu.
Pokračujeme po kramlích podél vhloubení obtížnost B, traverz vpravo, výšvih z dalšího vhloubení vlevo C a po kramlích na hřeben B.
Po hřebeni již snadno na nedaleký vrchol.

Sestup

0 hod 45 min.
S vrcholu sestup žlábkem na S stranu a pak po silničkách k lanovce Kammerköhr. K nástupu č. 2 a 3 můžeme sjet lanovkou, nebo pokračujeme po značené cestě, která křižuje serpentíny silničky dále dolů na Stallenalm. Odtud buď po silničce dál k parkovišti nástupu č. 1, nebo vlevo směr Gamssteig. Od Gamssteigu buď vpravo k parkovišti nástupu č. 1, nebo dolů viz nástup č. 2. Pěší sestup s vrcholu k nástupu č. 2 asi 1,5 h.

Další informace

Literatura
Mapa
Web http://www.bergsteigen.at/de/touren.aspx?ID=703
Počasí https://www.alpenverein.at/portal/wetter/index.php
http://www.zamg.ac.at/
Chaty
Obrázek (Hlavní) Dolní kramle (Autor: Beneš)
Deska (Autor: Beneš)
Horní těžké místo (Autor: Beneš)
Mezi skalkami (Autor: Beneš)
Nad nástupem (Autor: Beneš)
Pod věží (Autor: Beneš)
Pokračování za věží (Autor: Beneš)
Pokračování za věží (Autor: Beneš)
Poslední metry (Autor: Beneš)
Prvé metry od nástupu (Autor: Beneš)
Varianta - lanový můstek (Autor: Beneš)
Varianta - traverz věže (Autor: Beneš)
Varianta - traverz věže (Autor: Beneš)
Video Video (13 MB)

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.