- http://viaferrata.orionsoft.cz

Kristall Klettersteig

Klíčová část - převis

Charakteristika

Oblast Alpy-Vysoké Taury, Granatspitzgruppe
Stát Rakousko
Vrchol(y) Jezerní stěna 2443m
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (E)
Nadmořská výška 2443 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 3 hod 20 min (2 hod 30 min)
Převýšení celkem (ferrata)  160 m (150 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Unikátně krásná  3/3 Unikátně krásná  2,7/3
Tech. náročnost Extrémně těžké (E)  5/5 Velmi těžké až extrémně těžké (D/E)  4,5/5
Exponovanost Velmi exponované  3/3 Dost exponované  2,5/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Perfektní  2,7/3
Návštěvnost - Docela navštěvovaná  1,2/3

Trasa (hlavní body)

Parkoviště- Rudolfshütte - klettersteig - Rudolfshütte - Parkoviště

Parking / výchozí bod

18 km J  směrem od obce Uttendorf.
Silnicí č. 168 západně od Zell am See až do Uttendorfu. Zde odbočíme k jihu na Enzinger Boden. Silničkou stoupáme až na konec k parkovištím u konce lanovek ve výšce 1480 mnm.

Nástup

0 hod 20 min, převýšení 10 m.
Z parkoviště buď lanovkou nebo pěšky po značené turistické cestě na Rudolfshütte./Pěší výstup po značené cestě nejprve po prašné silničce, pak pěšinou strmě do úžlabiny. Nahoře se napojíme opět na prašnou silničku - jsme u jezera Grünesee. Kolem Mittelsstation lanovky stoupáme nejprve mírně, pak strměji údolím k sloupům lanovky a pak úbočím k chatě Rudolfshütte 2315m - cca 2,5h, 835m navíc/.
Od chaty obcházíme jezero zleva až do místa, kde modře značená cesta začíná stoupat. Zde je šipka vpravo k začátku klettersteigu.

Via ferrata

2 hod 30 min, převýšení 150 m.
Prvou část cesty tvoří lanové přemostění. Horizontálně vedené lano nás dostane přes ledovcový potok ze Sonnblick Kees. Na zdolání této překážky je potřeba s sebou mít kladku - zavěšení jen v karabině vůbec neklouže a přesun je fyzicky velmi namáhavý. Pokud nejsme schopni bez kladky přemostění překonat, lze výše proti proudu potok přebrodit, ale rozhodně by se do další cesty neměl pouštět ten, kdo nezvládne lanovku technicky či psychicky !
Druhou část tvoří vlastní cesta v jezerní stěně. Předem upozorňuji, že jde o jednu z nejtěžších /ne-li dnes - r. 2006 - nejtěžší / cestu v Rakousku, která vyžaduje sílu i vytrvalost a klíčové místo má velmi silový charakter. Kromě obvyklého úvazku s jištěním je potřeba si s sebou vzít i vybavení pro případné slaňování při nouzovém ústupu ze stěny a na žebříku si odpočineme jedině odsednutím do jištění. Prvé metry jsou tvořeny kolíkovou cestou v hladké stěně kousek nad hladinou s 1-2 místy obtížnosti D - fyzicky namáhavé přepínky ve vytlačující skále. Pak cesta stoupá k rampě, kterou je možno vlevo zajištěnou cestou stěnu slaňováním opustit. Za tímto oddechovým místem pokračujeme stěnou chvilkami o něco snadněji, jedno místo opět D vyžadující sílu. Dostáváme se k traverzu obt. B-C, na jehož konci má je zavěšeno slaňovací lano pro ústup. Opět stoupáme cestou místy jen s jemnými chyty. Nakonec se dostáváme k poslednímu odpočinkovému místu pod žebříky. I odsud vede /v r. 2006 vedlo/ dolů ústupové lano pro slanění. Žebříky tvoří nejtěžší část cesty. Prvým strmým žebříkem a kramlemi - obt. C - se dostaneme pod převis. Převis překonáme atleticky - je to opravdu namáhavý úsek obt. E !. Avšak ani za převisem si neoddechneme. Následují 2 poněkud převislé žebříky na kterých si rozhodně neodpočineme. Teprve pak se terén srovná a dál stoupáme již snadněji - C -ke konci cesty. Poslední metry vedou přes stěnku s krásnými křemennými krystaly, které daly celé cestě jméno. Doba potřebná k přelezení celé cesty bude asi dost individuální podle fyzické i technické zdatnosti a může být v rozsahu 1,5-3 hodiny.

Sestup

0 hod 30 min.
Od konce cesty stoupáme polél mužíků vzhůru až na hřebínek, kde narazíme na modře značenou turistickou cestu a tou sestoupíme vlevo zpět k chatě.

Další informace

Literatura
Mapa
Web http://www.bergsteigen.at/de/touren.aspx?ID=120
Počasí https://www.alpenverein.at/portal/wetter/index.php
http://www.zamg.ac.at/
Chaty Rudolfshütte
Obrázek (Hlavní) Klíčová část - převis (Autor: Beneš)
Cesta končí u u výchozu bílého křemene (Autor: Beneš)
Cesta po hraně pilíře (Autor: Beneš)
Detail klíčového místa E! (Autor: Beneš)
Dolní část stěny (Autor: Beneš)
Dolní část stěny (Autor: Beneš)
Dolní traverz (Autor: Beneš)
Horní traverz (Autor: Beneš)
Jsme nad vodou (Autor: Beneš)
Lanové přemostění (Autor: Beneš)
Nástup do taverzu (Autor: Beneš)
Nástup do taverzu (Autor: Beneš)
Nástup na hranu pilíře (Autor: Beneš)
Počátek středního traverzu (Autor: Beneš)
Pod horním traverzem (Autor: Beneš)
Pod klíčovým místem (Autor: Beneš)
Pohled dolů (Autor: Beneš)
Pohled na levou část stěny z dálky (Autor: Beneš)
Posl. část dolního traverzu.Pod klečí obt. D. (Autor: Beneš)
Převislé žebříky (Autor: Beneš)
Střední traverz (Autor: Beneš)
Vytlačující traverz (Autor: Beneš)
Z tohoto traverzu lze slanit (Autor: Beneš)
Video Video (27 MB)

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.