- http://viaferrata.orionsoft.cz

Teufelsteig

prvé metry výstupu

Charakteristika

Oblast Alpy-Sev. váp. - Východ, Gesäuseberge
Stát Rakousko
Vrchol(y) Tieflmauer 1530m
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (C)
Nadmořská výška 1500 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 8 hod 5 min (1 hod 15 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1270 m (220 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5 -
Exponovanost Velmi exponované  3/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost - -

Trasa (hlavní body)

P - Ennstalerhutte - Teufelsteig - Tieflmauer a zpět

Parking / výchozí bod

0 km V  směrem od obce Gstatterboden.
Příjezd do údolí Gesause buď od Hieflau nebo od Admontu a pak po silnici č. 146 spojující tato místa. V Gstatterbodenu parkujeme buď u nádraží nebo na nedalekém parkovišti u začátku cesty východně od nádraží.

Nástup

3 hod 30 min, převýšení 1050 m.
Z parkoviště jdeme po cestě na chatu Ennstalerhutte. Cesta nejprve traverzuje lesem a přes suché koryto potoka, potom vede lesními silničkami, od salaše pak strměji lesem na hřeben. Před příchodem k podhřebenovým skalám vlevo voda. Cesta prokličkuje skalkami a pak mírněji na hřeben. Zde křižovatka / chata Ennstalerhutte vpravo 5 min./. My odbočíme vlevo směr Kl. Buchstein. Cesta hřebenem nejprve lehce klesá, pak opět stoupá a nakonec traverz v levém úbočí skalnatého hřebene klečí k úpatí Tieflmauer . Zde vpravo odbočuje normální cesta, vlevo přístupová cesta ke klettersteigu. Ta podchází prvé žebro a stoupá do horní části výrazného suťového žlebu.

Via ferrata

1 hod 15 min, převýšení 220 m.
Zpočátku krásné lezení v pevných škrapech obt. A/B. Následuje stoupající traverz do žlabu, kde se nacházejí těžší místa - B/C. Na těch je i několik kramlí. Celková délka zajištění je asi 440m. Cesta končí na hřebeni, kudy probíhá normální výstupová cesta na vrchol obt. A. Tou na vrchol asi 5 minut.

Sestup

3 hod 20 min.
S vrcholu sestupujeme normální cestou východním hřebenem. Jde o zajištěnou cestu v délce asi 100m obt. A. Po průchodu hřebene sklesáme klečí ke křižovatce u úpatí a návrat po nástupové cestě.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.