- http://viaferrata.orionsoft.cz

Kaisergamssteig

klíčové místo

Charakteristika

Oblast Alpy-Sev. váp. - Východ, Salztal
Stát Rakousko
Vrchol(y)
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (C/D)
Nadmořská výška 500 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 1 hod 10 min (0 hod 25 min)
Převýšení celkem (ferrata)  320 m (200 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Nic moc  1/3 Pěkná  2/3
Tech. náročnost Velmi těžké (D)  4/5 Těžké (C)  3/5
Exponovanost Exponované  2/3 Exponované  2/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Perfektní  3/3
Návštěvnost - Nepříliš navštěvovaná  1/3

Trasa (hlavní body)

Parkoviště - Kaisergamssteig a zpět

Parking / výchozí bod

1 km SV  směrem od obce Palfau.
Příjezd do Palfau od Hieflau /silnice 146,115/ po silnici 115 k severu a vpravo po silnici č. 25 na Palfau. Od Ybbsu na dálnici A1 jedeme k JZ také po silnici č. 25.
Asi 1 km SV od Palfau je křižovatka se silnicí č. 24. Zde odbočíme na č. 24 a po přejetí mostu vpravo autobusová zastávka. U ní zastavíme.

Nástup

0 hod 20 min, převýšení 120 m.
Nástup cesty je nijak neoznačenou pěšinkou začínající u prvé skály asi 10 m od okraje mostu. Cesta strmě stoupá až k prvé další výrazné skalce / ?? kamzík ??/. Před skalkou odbočíme vpravo a stoupajícím traverzem pokračujeme pod skalními stěnami.

Via ferrata

0 hod 25 min, převýšení 200 m.
Cesta začíná zahliněným skalním žlábkem vedoucím k úpatí skal / obt. 1, v r. 2005 zde bylo horolezecké lano na přidržení/. Dostáváme se na prostornou horizontální plochu u úpatí skal. Na jejím konci stoupáme terénem obt. 1 na hřebínek, kde začíná zajištěná cesta / drát je vidět zdola/. Snadno podél drátu, jedno místo B a pak traverz vlevo. Cesta stoupá mezi skalkami obt. A, kousek chodecky lesem, pak B/C a opět A. Následují místa vybavená kramlemi. Některá lze stoupat podél drátu mimo kramle / obt. A-C/. Nakonec kousek vpravo na hranu a a jsme pod klíčovým místem. Je to lehce převislá stěnka vybavená kramlemi - obt. D. Po jejím překonání už vede dalším lesem asi 100 m cesty zajištěné staršími ocelovými lany obt. A dále na hřeben.Celková délka zajištění je asi 350 m. Video - 10 MB: http://www.cs.cas.cz/~lada/vht/kaisergamssteig.mpg

Sestup

0 hod 25 min.
Sestup výstupovou cestou přičemž využíváme instalovaných kramlí.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.