- http://viaferrata.orionsoft.cz

Königsjodler

lanový most

Charakteristika

Oblast Alpy-Bavorske, Berchtesgadenské Alpy
Stát Rakousko
Vrchol(y) Hoher Kopf 2875m
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (D)
Nadmořská výška 2875 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 9 hod 0 min (3 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1600 m (700 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Unikátně krásná  3/3 Unikátně krásná  2,7/3
Tech. náročnost Velmi těžké (D)  4/5 Těžké až velmi těžké (C/D)  3,4/5
Exponovanost Velmi exponované  3/3 Dost exponované  2,5/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Dobré  2,6/3
Návštěvnost - Docela navštěvovaná  1,8/3

Trasa (hlavní body)

P - Erich H - Hohe Scharte - Hoher Kopf -Hohe Scharte - Erich H - P

Parking / výchozí bod

15 km Z  směrem od obce Bischofshofen.
Výchozí parkoviště leží na silnici Saalfenden - Dienten - Bischofshofen č. 164. Parkoviště leží při cestě od západu /příjezd po silnici č. 311 do Saalfendenu, dále do Dientenu/ asi 1 km před nejvyšším sedlem Dientner Sattel / v sedle chata Birgkarhaus/ vlevo - malé odpočívadlo s tekoucí vodou a WC .

Nástup

2 hod 0 min, převýšení 900 m.
Od parkoviště stoupáme po značené cestě k chatě Erich H. /40 minut/. Od chaty pokračujeme vzůru podél šipek po cestě č. 432, na prvé křižovatce vlevo až na hřeben. Zde rozcestník - 2283m Hohe Scharte. Opouštíme cestu č. 432 která klesá na druhou stranu hřebene, opět odbočíme vlevo a podcházíme první skupinu věží k nástupu klettersteigu.

Via ferrata

3 hod 0 min, převýšení 700 m.
Prvé 2 m jsou velmi těžké, následuje mirně těžký až těžký přechod prvého hřebínku. Cesta pokračuje dále, často jde exaktně hřebenem či v exponovaných traverzech, překračujeme exponované průrvy - Via Mala a další průrva s dlouhým překrokem. Zde mohou mít problémy malé postavy. V jednom místě asi 2 m dlouhý lanový most. Opět několik velmi těžkých míst. Přes jednu průrvu nataženo lano na "lanovku" - lze podlézt zajištěnou cestou. Skalnatý hřeben končí a následuje suťový svah, kterým stoupáme pod další výraznou stěnu Kummersteinu. Zde je v případě nutnosti možný ústup vpravo na sestupovou cestu. Výstup opět C/D na Kummerstein. Odtud sestup a další výstup nyní již podstatně lehčím hřebenem na vrchol Hoher Kopf 2875m. Celková délka zajištění je asi 1700m

S Hoher Kopfu je možno za 20 minut dojít k chatě Matrashaus na vrcholku Hochkönigu 2941m - pozor podle sněhových podmínek může být i nebezpečné.

Sestup

4 hod 0 min.
S vrcholku popojdeme kousek vpravo a ze sedélka sestupujeme po značené cestě suťovisky dolů do doliny Birgkar. Pozor - v dolině často sníh který se buď boří nebo může i vyžadovat mačky a cepín ! Sestupujeme až ke křižovatce pod Hohe Scharte - tady odbočíme vpravo a stoupáme zpět na hřeben. Zde žebřík vedoucí do odštěpu skály a několik jistících lan - mírně obtížné. Ze sedla Hohe Scharte sestupujeme po výstupové cestě zpět na parkoviště.
Ze sestupové cesty je vlevo odbočka na Grandlspitz Kletteersteig. Tou lze vyjít vzhůru na hřeben- zde pak buď vlevo k Grandlspitz Kletteersteigu nebo vpravo je možný traverzový průchod pokračováním hřebene až k Taghaube 2159m - zde asi 20 m zajištěné cesty na vlastní vrchol.

Zvýšená nebezpečí

  • Ledová/firnová pole

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: pondělí 24. července 2006

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.