- http://viaferrata.orionsoft.cz

Hřebenový přechod Watzmannu

hřeben

Charakteristika

Oblast Alpy-Bavorske, Berchtesgadenské Alpy
Stát Německo
Vrchol(y) Watzmann
Obtížnost (dle průvodce)* Lehká (B)
Nadmořská výška 2700 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 13 hod 0 min (5 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  2400 m (400 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Mírně obtížné (B)  2/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

P -Watzmannhaus - hřeben Watzmannu - Wimbachgrieshütte - P

Parking / výchozí bod

0 km J  směrem od obce Ramsau.
Ramsau - Wimbachbrücke . Příjezd většinou přes Bad Reichenhall, Inzell nebo Berchtesgaden. Celá oblast je národním parkem s limitovanými možnostmi parkování. Na parkovišti jsou parkovací hodiny.

Nástup

5 hod 0 min, převýšení 2000 m.
Od parkoviště 670 mnm rychle stoupáme po cestě 441 lesem k salaši Stuben A. a odtud již mírněji až pod lanovku. Následuje opět strmý výstup k chatě Watzmannhaus 1928m. Od chaty stoupáme dále sutí a škrapy v serpentinách na hřeben. Zde se na předvrcholu objevují poprvé jistící lana. Pokračujeme dále v pravém úbočí.

Via ferrata

5 hod 0 min, převýšení 400 m.
Stoupáme až na vrchol Hocheck 2651m. Zde malá nouzová chatka pro případ nejvyšší nouze která nemá sloužit pro bivak. Začíná vlastní hřebenová tůra na Mittelspitze 2713m, odtud hřeben klesá a opět nabíráme výšku k Südspitze. Vlastní hřeben je mírně obtížný jen s několika exponovanými místy, délka zajištěné cesty je 2,5 km. Cesta je často oklouzaná, takže za vlhka bude asi nepřijemná. Cesta je náročná především celkovou délkou a převýšením. Za bouřky, sněhu nebo námrazy nebezpečné. Sestup je nepříjemný. Po 300-400 m od vrcholu se dostáváme do suti, posléze suť s trávou zpestřené traverzy ve strmém svahu / za mokra asi nepřijemné /. Skály opuštíme ve výšce cca 1470m.

Sestup

3 hod 0 min.
Sutí pokrytým dnem na pěšinu a tou klesáme k chatě Wimbachgrieshütte 1326m / odtud je to na parkoviště jestě 11 km !/. Dále již pokračujeme vozovou cestou k chatě Wimbachschloß a dále k parkovišti. Asi 1 km před parkovištěm : sem ústí od parkoviště jdoucí soutěska Wimbachklamm - vstupné , působivá!

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: úterý 3. února 2009

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.