- http://viaferrata.orionsoft.cz

Hřeben Mannlgrat na Hoher Göll

prvá část zajištěné cesty

Charakteristika

Oblast Alpy-Bavorske, Berchtesgadenské Alpy
Stát Německo
Vrchol(y) Hoher Göll 2522m
Obtížnost (dle průvodce)* Lehká (B)
Nadmořská výška 2000 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 5 hod 45 min (2 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  650 m (600 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Mírně obtížné (B)  2/5 -
Exponovanost Není exponované  1/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

P - Kehlstein - ch. Kehlsteinhaus - hřeben Mannlgrat - Hoher Göll - Purtschellerhaus -P

Parking / výchozí bod

6 km V  směrem od obce Berchtesgaden.
Z Berchtesgadenu odbočíme na Obersalzberg a strmou silničkou vyjedeme do Obersalzberg . Parkujeme buď přímo na velkých parkovištích v Obersalzbergu, nebo /pro sestup variantou a. asi výhodnější / asi o 1 km východněji na parkovišti u odbočky ze silnice č. 319 na placenou silnici Roßfeldstraße.

Nástup

0 hod 45 min, převýšení 50 m.
Z Obersalzbergu 971m vyjedeme autobusem na parkoviště Kehlstein 1710m .
Pokud chceme tento úsek zdolat pěšky, popojdeme od stanice autobusů asi 300 m k východu a vylezeme na silničku překračující silnici č. 319 nadjezdem / v případě východnějšího parkoviště obdobně z druhé strany/. Zpočátku po silnici, pak po lesních silničkách značenou cestou stoupáme na Kehlstein 1710m / převýšení navíc 780m převýšení, cca 2 h navíc/. Z konečné autobusu buď výtahem /kdo přijede autobusem, je v ceně/ nebo pěšky 20 min vzhůru k chatě Kehlsteinhaus 1837m
Od chaty cestou 452 JV směrem. Nejprve cesta velmi upravená - okruh pro městské výletníky - silně ochozená, takže za vlhka asi klouže.

Via ferrata

2 hod 0 min, převýšení 600 m.
Zajištěná cesta je asi 1,5 km dlouhá a vede přes hřeben Mannlgrat, později zejména v pravém úbočí. Cesta nás dovede až na konec hřebene, kde současně končí i klettersteig, a cesta stoupá vzhůru v sutí na rozcestí na hřebeni / odbočka cesty 451/ a odtud vpravo stoupáme na vrchol.

Sestup

3 hod 0 min.
a. S vrcholu se vrátíme na rozcestí a zde vpravo zpočátku klettersteigem Schusterweg / obt. B převýšení cca 50m / pak cestou úbočím k chatě Purtschellerhaus 1692m. Za vlhka zejména dolní část cesty kluzká. Od chaty po cestě do sedla Ecker Sattel a po prašné silničce vlevo až na silnici Roßfeldstraße. Odtud buď druhým autem, autobusem, nebo pěšky po silnici dolů asi 3 km k mýtnici a pak vlevo k parkovišti.
b. návrat výstupovou cestou - 2h.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: pondělí 24. července 2006

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.