- http://viaferrata.orionsoft.cz

Josefinesteig

na hřebeni

Charakteristika

Oblast Alpy-Sev. váp. - Východ, Gesäuseberge
Stát Rakousko
Vrchol(y) Hochtor 2369m
Obtížnost (dle průvodce)* Lehká (B)
Nadmořská výška 2300 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 7 hod 30 min (1 hod 30 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1500 m (550 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 Unikátně krásná  3/3
Tech. náročnost Mírně obtížné (B)  2/5 Mírně obtížné (B)  2/5
Exponovanost Není exponované  1/3 Exponované  2/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Občas by slabší povaha uvítala víc  2/3
Návštěvnost - Navštěvovaná cesta  2/3

Trasa (hlavní body)

Parkoviště - Heßhütte - Josefinensteig - Hochtor

Parking / výchozí bod

2 km V  směrem od obce Johnsbach.
Příjezd do údolí Gesause buď od Hieflau nebo od Admontu a pak po silnici spojující tato místa. a. Odbočíme do Johnsbachu, projedeme ho - parkovat u hotelu Kölbl . b. Nebo je možný nástup cestou Wasserfallweg - viz popis této cesty / pak převýšení nástupu je asi o 300 m větší čas + 30 min./.

Nástup

3 hod 0 min, převýšení 950 m.
Od parkoviště 870 mnm cestou č. 601 přes polany Untere Koderalm a Stadlalm k chatě Heßhütte 1699m. Nebo b. k chatě přístup cestou Wasserfallweg. Od chaty dále cestou 664 pod skály Hochtoru a zleva v serpentinách smíšeným terénem k východnímu předvrcholu.

Via ferrata

1 hod 30 min, převýšení 550 m.
Skalnatý terén začíná ve výšce cca 1800m. Krátké pasáže zajištěny fixními lany, nezajištěné pasáže I. Od výšky 2050m jiř delší zafixované úseky, často na policích. Po dosažení hřebene Gugelgrat zajištěnými policemi a římsami na J straně hřebene traverz do dalšího sedla a pak výstup k vrcholu. Video - 13 MB: http://www.cs.cas.cz/~lada/vht/josefinensteig05.mpg Video - 7 MB: http://www.cs.cas.cz/~lada/vht/planspitze.mpg

Sestup

3 hod 0 min.
a. sestup k jihu přes Schneeloch - červené značky bez zajištění, místy I - na Untere Koderalm a odtud po výstupové trase a.
b. sestup výstupovou cestou
c. sestup druhou z výstupových cest - vyžaduje dvě auta d. po červených puntících a mužících nezajištěnou cestou - obtížnost do I - na Planspitzi 2117m. Nejprve hřebínkem, pak v pravém úbočí, průlez štěrbinou u tmavých ploten a sestup do sedélka 2170m, hřebenem na Hoßkuppe 2154 a dále do Peternscharte a odtud hřebenem na vrchol Planspitze. Odtud sestup cestou č. 66 až na křižovatku nad Wasserfallwegem a pak sestup výstupovou cestou b.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.